Boktryckarkonsten

 
 

Omkring 1400-talet i början på renässansen så lanserade tysken Gutenberg boktryckar konsten som blev en stor symbol för renässansens utveckling. Pågrund av boktryckarkonsten så kunde information spridas runt om i hela världen och det resulterade i många förbättringar för samhället. Bland annat så ökade läskunnigheten pågrund av att det fanns mer att läsa, det ledde till att folket blev mer allmänbildade och samhällsvetande än tidigare.

Boktryckaskonsten fick även en stor betydelse för den ekonomiska tillväxten under renässansen då en helt ny marknad med trycka verk växte till liv. Innan boktryckarkonstens lansering så var böcker väldigt ovanligt i samhället då de var väldigt svåra att tillverka. De flesta böcker var då handskrivna på djurhud och det var väldigt dyrt att tillverka och samtidigt så tog det väldigt lång tid i jämförelse med boktryckarkonstens metod. Eftersom att det fanns så pass lite av böcker innan boktryckarkonsten så hade framför allt bara kyrkor och kloster tillgång till böcker. Men framför allt så hade boktryckarkonsten en stor påverkan på litteraturen då konst och draman kunde skrivas ner i text.

Det enda negativa med boktryckarkonsten var att skildringen mellan de olärda och lärda blev allt större och det hade att göra med att medeltidens muntliga kultur dog ut. De som inte hade råd eller tillgång till böcker fick inte reda på någon information överhuvudtaget eftersom att text var under renässansen i princip den enda källan att lära sig och få information samt fakta om saker och ting. Det ledde till att samtliga folk försökte göra uppror mot boktryckarkonsten, men det ledde ingen vart.

Boktryckarkonsten är ett utav renässansens allra största kännetecken, med en enorm påverkan på samhället. Men boktryckarkonsten har inte bara haft ett stort inflytande under renässansen, utan även på senare tid tills runt om kring 1800-talet då handpressarna började ersättas av maskiner. Tryckningen hade nu utvecklats då det nu gick över ifrån hantverk till industri och tryckartekniken blev bara större och större. Och det var allt tack vare boktryckarkonstens lansering, för utan den så hade samhället sett väldigt annorlunda ut med tanke på hur det ser ut idag. Men nu på senare tid så har vi använt oss av datateknik för att framställa tryck utan använding av varken papper, bild eller text.

                                                                           

 

Linus Berggren sa2b

Collage: David Rooth sa2b

Kommentera här: