William Shakespeare

 
 

William Shakespeare föddes 1564 i staden Stanford upon Avon, faktiskt samma stad som han senare dog i på sin födelsedag år 1616,  då var han bara 52 år gammal. Han hade två äldre systrar som tyvärr dog i väldigt tidig ålder. Senare fick han ändå fem stycken syskon, tre bröder och två systrar. Han växte upp i staden han föddes i med sin familj och han utbildade sig vid Standford grammar school. Där tror man att hans intresse för att skriva började och det är mycket troligt att det var där han fick lära sig latin.

 

År 1582 träffade han sin fru Anne Hathaway, deras familjer kände till varandra och hade umgåtts sedan några generationer tillbaka. Man har inte kunnat fastställa när deras bröllop ägde rum eller var det var. Men ungefär sex månader efter så kom deras första barn, dottern Sussana. Det dröjde sedan två år innan de fick tvillingarna Judith och Hamnet. Senare blev Hamnet troligtvis smittad av pesten och dog tyvärr i tidig ålder.

 

Shakespeare var med och skapade en teater 1599, vilket han blev delägare i. Teater fick namnet The Globe. Taket på  teater sattes i brand 1613 och man fick lov att reparera stora delar av teatern. Men ett anntal år senare, för att vara exakt så var det år 1644, så totalförstördes hela teatern. William Shakespeare levde inte lägre då, men han hade hunnit att både delta som en skådespelare och satt upp många av sina berömda draman på sin egen teater.

 

William Shakespeare var en väldigt berömd regissör, poet och skådespelare. Några av hans mest berömda och välkända verk är till exempel, Romeo och Julia, Mecbeth och Hamlett. Med dessa fantastiska mästerverk, går William Shakespeare till historien som litteraturens bästa dramaförfattare genom alla tider. En av hans egna kollegor under samma tidsålder sa följande om Shakespeare: “Shakespeare was not of an age, But for all time.” Med det menas att han och alla hans mästerverk kommer att vara förevigt.

 

Set finns mycket information om William Shakespeare, den saken är säker. Trotts detta så går inte all information att säkerställa. Under alla år han levde och även efter hans tid har det uppkommit flera spekulationer och teorier kring honom och hans verk. En av dessa spekulationer som blivit mest uppmärksammad är den som ifrågasätter om det verkligen är Shakespere som står bakom och har skrivit alla hans litterära verk. Det finns många som är kritiska till detta. De hävdar till exempel att med tanke på hans föräldrars bakgrund inte är troligt att han skulle ha möjligheten till en så bra utbildning och därför heller inte kunna framställda dessa mästerverk som han står bakom.  

 

Shakespeare och hans litterära verk har präglat och varit formgivande, både ur ett litterärt perspektiv och ur ett samhällsperspektiv. William Shakespeare förde in över 3000 nya ord i det engelska språket och har därmed påverkat språket och kommunikationen på ett mycket formativt sätt. Många i den litterära världen ser upp till Shakespeare och hans fantastiska verk som präglat framför allt England och språket men också litteraturen globallt. William Shakespeare var utan tvekan en formgivare och en otroligt viktig person för litteraturen och för samhället, vilket han är förtfarande.

 

David Rooth sa2b

 

Kommentera här: