Hamlet

Hamlet är en pjäs, skriven av den världberömda poeten, dramatiker och skådespelaren William Shakespeare. Pjäsen är en en av hans mest välkända verk och innehåller både lögner, svek, kärlek stor dramatik på alla dess sätt och viss. Alltså innehåller pjäsen allt som ett mästerverk ska innehålla och lite där till. Om man ska sätta en genre på pjäsen så kan klassas den som en tragedi.


Om vi tar oss vidare till handlingen och vad som faktiskt utspelar sig i pjäsen så finns det mycket att redogöra. Pjäsen Hamlet handlar om prinsen av Danmark. Prins Hamlet studerar utomlans, för att vara helt exakt så befinner han sig i England. En dag får han ett medelande om att hans far, alltså kungen hade gått bort och han var tronarvinge. Därför skyndar han hem till Danmark för att ta över efter sin döda far. När han annländer hem igen så möts prinsen av Drottningen och hans farbror Claudius, dem berättar för prinsen att de tänker gifta om sig. Hamlet blir givetvis väldigt chockad över det han nyss fått höra men den chocken dämpas lite tack vare att han äntligen fick träffa sig älskade Ofelia.


Just Hamlets hemkomst är den del i pjäsen som det kommer in flest personer i handlingen och det gäller att hänga med i handlingen för att kunna förstå och känna till alla karaktärer senare i pjäsen. Hamlet har varit hemma ett tag och en kväll beger han sig upp till slottsmuren, där det talas om att en vålnad håller till om nätterna. Denna vålnad visar sig även för Hamlet. Det visar sig att vålnaden är prins Hamlets döde far som uppenbarar sig för honom och berättar att han blivit bragd om livet av Claudius. Vålnaden och den föredetta kungen berätta exakt hur mordet på honom hade gått till och Hamlet gör upp en plan ur han ska kunna hämnas sin farbror. Hamlet vill försäkra sig om att det faktiskt var hans farbror som utfört mordet på hans far. Därför bestämmer han sig för att bjuda in ett teatersällskap för spela upp en pjäs som byggde på hur hans far blivit mördad och Claudius skulle sitta i publiken för att se skådespelet. Hamlet fick se den reaktionen från Claudius som han väntat sig och på så sätt kunde Hamlet vara helt säker på att det var hans farbror som utfört mordet. Nu var det bara hämnden kvar. Allt hade gått enligt planen för Hamlet hittills och nu återstod bara att död sin farbror, men det skulle vissa sig sluta med ett blodbad.


När Hamlet skall mörda sin farbor som Hamlet tror gömt sig bakom ett av draperierna visar det sig istället vara Ofelias far avlider. Hamlet dödar alltså Ofelias far av ett misstag och därmed tappar också Ofelia förtroendet åt Hamlet. Hon smitter en dag bort från slottet för att plocka blommor, men hon kommer aldrig tillbaka till slottet, utan dör tragiskt i en drunkningsolycka.  Detta ledde i sin tur till att Ofelias bror Laertes, som nu hade förlora både sin far och sin syster vill hämnas Hamlet.


Tillsammans med Claudius planerar Laertes en utmaning, där Hamlet skall utmana Laertes i en rafflande fäcktningskamp på tre omgångar, där de planerade att Hamlet skulle vinna den första omgången och därför dricka utav det förgiftade segervinet och på så sätt dö. Planen misslyckades och Drottningen dricker vinet istället för Hamlet. Då uppstår stort tumult och Laertes förgifter sitt svärd med vinet och sårar Hamlet som då blir döende men hinner trots de att såra Leartes tillbaka. Båda faller ihop och ligger döende på slottsgolvet, Laertes berättar sanningen inför samtliga kvarlevande och Hamlet använder sina sista krafter till att dräpa Claudius. Alla är vid detta tillfälle döda, förutom Hamlets bästa vän vid hovet, som ser till att den befolkningen får höra sanningen om tragedin som ägt rum och vad som egentligen hände med Danmarks kungafamilj.


Som många säkert kan förstå och som man hör på namnet, så är det Hamlet som är huvudpersonen i denna pjäs av Shakespeare. Hamlet är som huvudperson väldigt utsatt i denna pjäs eftersom han dels får andra karaktärer emot sig samtidigt som han bär ett stort ansvar efter sin far och känner att han vill vara lojal mot sin far och leva upp till det kungen lämnat efter sig. Han ställs också inför flera svåra val vid flera tillfällen under pjäsen. Han tänker mycket fram och tillbaka, dels så är han ju son till den forne kungen och vill därför fullfölja sin plikt som prins över Danmark och döda Claudius i en brutal hämnd.


Hamlet uppfattas inte som någon som egentligen är ute speciellt mycket efter sin prinstitel eller att bli kung, utan han känns väldigt trygg i att bara vara Hamlet. Men under pjäsen sker händelser som gör att Hamlet förändras. Om man tänker efter så är det ganska logiskt efter det han får gå igenom under så pass kort tid. Att befinna sig i så pass många sinnestillstånd och vara otroligt multiemitionell. Hamlet är under pjäsens gång både glad, arg, deprimerad och förvirrad bland annat. Hamlet använder det till sin fördel i många lägen, för att få mer information och kunskap om mordet på sin far till exempel. Det vissar sig också vara något som fungerar gynnsamt eftersom personerna i hans omgivning behandlar honom annorlunda då han spelar sinnesjuk till exempel.  Oavsett vad Hamlet gör och säger så har Shakespeare format pjäsen så att man känner ett ständigt medlidande för prins Hamlet. Därför tolkas han som den utsatta genom hella pjäsen, alltså att han måste hämnas mot sin vilja. Det är ett mycket imponerande mästerverk utav Shakespeare som verkligen använder sin stora talang och hans egenskaper för att framställa ännu ett mästerverk till sin samling.   
 
 
David Rooth Sa2b 
Collage: David Rooth Sa2b

Kommentera här: