Renässansen

 

 

Renässansen var en otroligt viktig epok som har präglat och satt spår i vårt samhälle än idag. Renässansen brukar man säga ägde rum mellan 1400 - 1600-talet. Just under den här tiden skulle samhället komma att förändras radikalt. Under dessa århundraden skedde en övergång från det det föregående medeltiden till den återfunna antiken. Där av namnet Renässansen som just betyder “återfödelse”. Det skedde som sagt en förändring i samhället från just medeltidens mörker och från den kristna tron till att mänskligheten bygger upp en stark livsglädje och vilja. Under den tiden renässansen varade, byggde man alltså upp en stark tro på den enskilda individen. Förändringarna som skedde under den här tiden skulle givetvis få konsekvenser på samhället och också globalt. Detta fick konsekvenser som lever kvar än idag. Förändringarna skedde till största del i Väst Europa vilket ledde till att det var just västvärlden som påverkades gynnsamt och kunde ta stora kliv framåt i den kulturella utvecklingen.


Samhället påverkades självklart inte bara på ett kulturellt plan utan även ekonomiskt. Västvärlden och framförallt de stora städerna i Europa byggde upp enorma handelsvägar som ledde till en välfungerande och stor handelsmarknad inom Europa. Den ekonomiska utvecklingen exploderade och det berodde på utvecklingen inom handeln. Tidigare hade handeln sköts med bytes handel med varor och tjänster. Men under renässansen började man med penninghållning, vilket är mer likt det system som vi använder oss av idag. Man betalade helt enkelt för sina varor med en bestämd penning. I takt med att den stora handelsmarknaden byggdes i Europa växte också en ny samhällsklass fram, köpmännen. Dessa köpmän hade det gott ställt ekonomiskt och kunde därför sponsra konstnärer så att de hade råd med att måla, skulptera eller göra någon annan form av kostverk. De första köpmännen som började med att investera och sponsra konstnärerna i början på 1400-talet låg som grund till att renässansen blev en tid fylld med konst och kulltur. Man kan alltså säga att den ekonomiska förändringarna skapade möjligheter för att den kulturella utvecklingen också kunde ta steg framåt under renässansen.


Som sagt så skedde det stora förändringar på många plan i samhället, både inom politiken, ekonomiskt men vi får heller inte glömma hur kyrkan påverkades under denna tid. Den enskilda individen växte sig starkare och kritiken mot kyrkan blev större och större. Vetenskapen växte och mycket kritik riktades mot skapelseberättelsen. Det ledde till att kyrkans inflytande och ställning försämrades. När detta sker så växer en friare moral fram i samhället. Adeln hotades också av de nya samhällsklasserna som vuxit fram med tiden, till exempel köpmän, bankirer och handelsmän. Under dessa två århundraden växte en efterfrågan på olika former av kultur, som ledde till att det skapades en publik  vilket blev en förutsättning för renässansens kulturella utveckling.  

Kommentera här: